TOO SOON TOO LATE - PERFORMATÍV PÁRBESZÉD

Dátum:  május 26. - május 27.
Időpont: 17:00
Helyszín:  BOZAR
1000 Bruxelles, Rue Ravenstein 23
null

Too soon, too late (Sőrés Zsolt részvételével)

26/05/18 - 27/05/18

8 európai ország művészének performatív párbeszéde

„A háború, amely véget vet minden háborúnak” - H.G. Wells. 1918, az első világháború vége, Közép- és Kelet-Európa modern történelmében egyet jelent a régi birodalmak felbomlásával, kilenc új állam megalakulásával. A Nagy Háború százéves évfordulója alkalmából a brüsszeli Szépművészeti Palota, a BOZAR, egy egész évet átölelő programsorozatot szervez, melynek célja bemutatni a történelem e – Nyugat-Európa számára – kevésbé ismert momentumát. De a programsorozat nem csupán történelmi visszatekintő. 1918 után az újonnan megalakult államok lakossága hangot adott a demokrácia és a modernitás utáni vágyának. Az emberek felszólaltak a társadalmi, politikai és kulturális egyenlőtlenségek ellen. 1918-at követően a művészetben is ez, a gyökeres változás utáni vágy csengett le. A BOZAR, a partner intézményekkel egyetemben arra is keresi a választ, hogy mi maradt meg ebből a szándékból, mit jelent ma az avantgárd, mi a szerepe a történelmi emlékezetnek a kortárs művészetben?

Az 1918. European Dreams of Modernity – 100 Years On (1918. Európai álmok az újszerűségről – 100 évvel később) sorozat második állomása, a Too Soon, Too Late (Túl korán, túl későn) elnevezésű interaktív kiállítás 8 európai ország művészének közös alkotása. Osztrák, cseh, magyar, litván, lengyel, román, szlovák és belga alkotók azokat a változásokat vették alapul, melyek meghatározták hazájukat az elmúlt 100 évben, az új Európa olyan fordulatait ragadták meg, melyek a társadalmat a mai képére formálták. A művészek performansz, zene, videóinstalláció és táncelőadáson keresztül mutatják be a múlt század fejleményeit, az avantgárd örökséget 3 nemzedékkel később. A 90 perces előadás alatt a közönség szabadon mozoghat a helyspecifikus közegben, önálló értelmezést hozva létre az installációról.

A magyar meghívott, Sőrés Zsolt a Soundscape című improvizatív installációval veszi ki részét a projektből. A Soundscape hallgatói az instabil akusztikus rendszerek és folyamatos hangrétegek révén szembesülnek az idő és időtartam folyamatos változásával. Az installáció zenei kérdéseket meghaladva a formára, a hangra, mint tudatfolyam lehetőségére helyezi a hangsúlyt.

Sőrés Zsolt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Balassi Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatának támogatásával vesz részt a projektben.

Sőrés Zsolt (sz. 1969, Budapest) több mint huszonöt éve aktív elektroakusztikus-, experimentális-, zörejzenész, hangművész, zeneszerző, akusztikus ökológus, szerkesztő, és kurátor. A kortárs szabadimprovizációs zene egyik úttörője Magyarországon.
2012-ben a Sound Exchange – Experimental Music Cultures in Central and Eastern Europe projekt magyar kurátora, míg 2014-ben pedig az első Magyarországon megrendezett nemzetközi hanginstalláció kiállításnak kurátora volt (Az érzékelhető határán – más hangok, Műcsarnok).

2014 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművészet tanszékén.

A projekt további résztvevői: Miřenka Čechová – Agnija Šeiko – Johanne Saunier – Brynjar Åbel Bandlien – Florin Flueras – Monika Drozyńska – Katarzyna Chmielewska – Jakub Truszkowski – Leszek Bzdyl– Katarzyna Ustowska – Anna Steller – Piotr Stanek – Markéta Vacovská – Stanislav Dobak – Jamie Lee – Ine Claes

Partnerek: Polish Institute - Cultural Service of the Embassy of the Republic of Poland in Brussels, Czech Centre in Brussels, Ministry of Culture of the Slovak Republic, Ministry of Culture of Czech Republic, Arts and Theatre Institute Institut umění – Divadelní ústav, Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego, Centrului Național al Dansului București, Österreichisches Kulturforum Brüssel, Lietuvos Kultüros institutas, The theatre Institute, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Romanian Cultural Institute Brussels, Visegrad Fund, Theatre Institute, Petőfi Literary Museum, Polish Modern Art Foundation

Időpont:

2018. május 26. 17.00 – 18.30

2018. május 27. 16.00 – 17.30

2018. május 28. 19.30 – 21.00

Helyszín:

BOZAR, Rue Ravensteinstraat 23

Jegyek:

12 €, 26 alatt/ 65 év felett: 10€

https://www.bozar.be/en/activities/141505-too-soon-too-late