Seveled - Orosz Dénes filmje

Magyar Filmklub

Dátum:  február 14. - február 15.
Időpont: 19:00
Helyszín:  Online
null

Seveled

A film 24 órára lesz elérhető február 14-én este 20 órától február 15-e este 20 óráig. A film linkjét és a jelszót február 14-én, emailben küldjük el, regisztráció után.

Gergő egy Hugh Grant-szerű értelmiségi és filmkritikus, aki képtelen tartós kapcsolatot fenntartani. Amikor az orvos azt mondja, hogy az édesanyjának csak néhány napja maradt az életből a szívbetegsége miatt, Gergő úgy tesz, mintha ex-sztriptíztáncos szomszédjával, Sacival élne párkapcsolatban, és közli anyjával, hogy babát várnak. Amikor az anya váratlanul felépül, kénytelenek eljátszani egy pár szerepét, ami viccesebbnél viccesebb fordulatokhoz vezet.

A magyar Woody Allen - vagy Richard Curtis?
Az entellektüel férfiak nehézkes szerelmi életét feldolgozó, szellemes dialógusokkal teli rövidfilmjei miatt a magyar Woody Allennek is nevezett Orosz Dénes író-rendező hamar a magyar romantikus vígjátékok mestere lett. A Poligamy (2009) és a Coming out (2013) után a Seveled című filmje a harmadik kísérlete a műfajban, ami világossá teszi, hogy szívből jövő történetei inkább Richard Curtis filmjeihez hasonlíthatók, mintsem Woody Allenéhez. A Seveled sem kivétel: ez a modern, álmatag vígjáték tökéletesen ötvözi a helyzetkomédiát egy szórakoztató történettel a harmincas-negyvenes éveiket élő férfiak kapcsolati problémáiról.

Bolondos, de aktuális
A Seveled egy szabadvezetésű romantikus vígjáték, mely kitűnő bizonyítéka a magyar zsánerfilmek folyamatos fejlődésének. Miközben az abszurd vígjáték régóta lefektetett műfaji sajátosságaival játszik, melyben két teljesen ellentétes szereplőt kényszerítenek egymásra, akik számtalan vitás (és nagyon vicces) helyzet után összemelegednek, a film olyan aktuális témákat is bemutat nekünk, amelyek Orosz Dénes világát mozgatják első filmje, a Poligamy óta. A Seveled központi eleme egy játékos történet egy olyan férfiról, aki a felnőtté válás és a komoly kapcsolat megkezdésének felelősségét hárítja, halogatja, mert elérhetetlen ideálokat vall a nőkről. Míg a film hangvétele szándékosan könnyed, Orosz a mai társadalom komoly dilemmáját tárja elénk, nevezetesen, hogy nehézségeket tapasztalunk a szülőktől való elválás és saját életünk megkezdése során, mert a nagykorúvá válás és az érés folyamata egyre több időt vesz igénybe napjainkban.

A Seveled egyike volt a legnézettebb filmeknek az elmúlt években Magyarországon, és óriási tömegeket vonzott a mozikba, mielőtt a COVID-járvány miatt ezek bezárásra kényszerültek volna. A film bizonyítja a napjainkban alkotó, a magyar filmiparban is dolgozó legjobb színészek és színésznők komikus érzékenységét, és teljes kikapcsolódást kínál ezekben a stresszes időkben, miközben olyan kérdésekről beszél, amelyek a legtöbbünk számára ismerősek.