Major Kamill Írás, Lenyomat és Rács c. kiállítása

Dátum:  április 15.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Balassi Intézet
1000 Brüsszel, Treurenberg 10.

Látogatható: 2018. április 15-ig

null

Major Kamill legújabb kiállítása az Írás, a Lenyomat és a Rács fogalom- és motívumrendszerét feldolgozó műveibe enged betekintést. Perneczky Géza művészettörténész nemrég így fogalmazott: "Festményszerű képei a krónikák oldalait idézik, mint műanyagformába öntött idézetek; olyannyira könyvoldalakra hasonlítanak, hogy a néző nem tud szabadulni a késztetéstől, hogy bár tudja, nem valós szövegről van szó, mégis próbálja elolvasni azt."

Major Kamill magyarországi születésű vizuális művész, aki több mint negyven évvel ezelőtt költözött Franciaországba, először Párizsban élt sok even át, majd újabban Franciaország déli részén egy kis faluban, Gardben tartózkodik. Míg a stúdiójának kerete a geometrikus festészetre inspirálta, a melankólikus Pere Lachaise körül tett sétái a fotózásra ihlették, és fokozott érdeklődést fordított a temetők iránt, az idő és időjárás, a vandalizmus nyomait vizsgálgatva.

null

Major Kamill a Pécsi Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Ezzel egyidőben már részt vett első kiállításain is. 1972-ben, miután két évet töltött Budapesten, végleg elhagyta hazáját. Párizsba érkezett, és beiratkozott a párizsi École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris-be, ahol 1981-ben tanár lett. Lelkes és kíváncsi, aki szívesen cserél tapasztalatokat és benyomásokat az életről és a művészetről, így elindult, hogy találkozzon azokkal a művészekkel, akik munkáját igazán nagyrabecsülte, tekintve, hogy ez lesz számára a legjobb iskola. Sokukkal találkozott, akik közül néhánnyal alkalmanként együtt is működött: Etienne Hadju, Pons Louis, Curt Asker, Anna Mark Patkai Ervin. Simon Hantai festőművésszel és Székely Vera szobrászművésszel erős barátság, igazi művészi bűntársi viszony alakult ki. Kamill Major nagyon közel élt a "Père-Lachaise" temetőjéhez, ahol szeretett barangolni. Ez a rendkívüli környezet erősen inspirálta. Számos fényképet készített, és érdeklődése egyre fokozódott a temetők iránt, az idő múlása, az időjárás és a vandalizmus nyomait kutatva. Nyomok és törések, amelyek új életet adnak, egy különös és intenzív módon, az örök nyugalomnak. Így született kettős művészete, amely igazából csak két aspektusa ugyanannak a problémafelvetésnek: a destrukció valójában egy kreatív cselekmény. Valóban, amikor festészetében a formák egyszerűbbé tételére törekszik, a keretek átfedésével a azok teljes helyreállításig valójában ugyanazt a “kreatív dekonstrukciót” végzi. A keretfedvények számtalan kombinációi, véletlenszerűen megjelenő írásformái távoli üzenetek. Ő ezeket fából készült vásznakkal és domborművekkel ragadja meg, megalkotva ezzel művészi tevékénységének vezető vonalát.

Művészi munkájának két fő kifejeződése van:
- Fényképei: tanúskodás az idő megváltoztatásáról, a halottak emlékezetének halhatatlanná tételére szolgáló tárgyakról, de leginkább arról a lázadó energiáról, amely ezen tárgyak állandó átalakulásai révén második életet biztosít számukra;
- Festői tevékenysége, melyet az eltűnés, a lemondás és a nyomok megszállottsága jelölnek, valamint egy mágikus kantilének, amelyet egy feltalált archaikus írással írt.
2000-ben Kamill Major Gard régióben telepedett le, nem messze Avignon falujától. Ideje nagyrészét a művészi alkotás, az oktatás és a kertje tölti ki.

Regisztráció ITT!