Iubilate és Cantate

Dátum:  május 4. - május 13.
Időpont: 10:00
Helyszín:  Watou
8978 Poperinge, Moenaardestraat 20

Időpont: 2018. május 04-13., Watou

A Watou nemzetközi gregorián fesztivál egy csillogó, univerzális esemény, amelyen 26 iskola vesz részt a világ minden tájáról Kolumbiától egészen Ausztráliáig. Ezek a professzionális iskolák igyekeznek a legmagasabb minőségi szint mellett folyamatos megújulást nyújtani. Öt ifjúsági kórus teremt csodálatos, meghitt környezetet.

A háromévente megrendezésre kerülő gregorián fesztivál az évek során e zenei műfaj legfontosabb fesztiváljává vált. Nemzetközi hírnevet szerzett és egyedülálló neves eseményként tartják számon.

Figyelemre méltó, hogy a fesztivált egy széleskörű önkéntes csapat és sokszínű partnerhálózat támogatja. Mindez meghatározza a fesztivál identitását, mely különleges varázst nyújt eseménynek.

A program Watou városában kerül megrendezésre 2018. május 9-13-ig (szerdától vasárnapig). Május 4-től azonban ízelítőt kaphat a közönség a Watou központi programjaiból a következő helyszíneken: Houtkerque, Grimbergen, Poperinge, Koksijde, Antwerpen, Brüsszel, Dunkirk, Wervik és Haringhe.

A négy központi meghallgatáshoz minden kórusnak fix programja van. Itt egy olyan repertoárt kínálnak, amelyet 900 évig nem énekeltek, és melyek kottái eddig könyvtári archívumokban és apátságokban nyugodtak.

A délutáni és esti koncertek programjait alternatív módon a gregorián énekek és a gregoriánus repertoárból kifejlesztett gyönyörű zenék töltik ki. A gregorián ének elsősorban liturgikus ének. Így magától értetődő, hogy a fesztivál egyik pillére, a meghallgatások és a koncertek mellett a gregorián liturgia.

A melegség találkozása a boldogsággal és a barátsággal harmonikus egységet képez e tíz napos fesztivál alatt, azokkal a mennyei hangokkal, zeneiséggel és miszticizmussal együtt, amely a gregorián énekre jellemző.

Iubilate

Az Iubilate egy lánykórus, melynek vezetője Sapszon Ferenc (Budapest). A "Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola" a közép-kelet-európai régió egyik leghíresebb kórusa.

A kórus pályafutása során többször ért el első helyezést illetve kapott különdíjat neves fesztiválokon például Olaszországban és Ausztriában. (2016-ban Róma- "Musica Eterna Roma" fesztivál).

A Iubilate Kodály Zoltán (zenei pedagógus és zeneszerző) szellemében követi a magyar kórushagyományokat.

Repertoár: a gregorián daloktól egészen a modern kórus zenéig

Cantate

A Cantate egy vegyes kórus, melyet a Jubilate egykori énekesei és a számos budapesti felsőoktatási intézmény diákjai alkotnak. Sapszon Ferenc a karmester. A Iubilate korábbi énekesei Közép- Kelet-Európa egyik leghíresebb kórus iskolájában, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában tanultak.

A Cantate és a Iubilate gyakran dolgoznak együtt. Lenyűgöző énekeseiknek köszönhetően a kórust számos fesztiválon díjazták Olaszországban, Ausztriában és más országokban egyaránt.

A kórus Kodály Zoltán (zenei pedagógus és zeneszerző) szellemében követi a magyar hagyományokat.

Repertoár: a gregorián énekektől a mai zenéig.

Információ & Foglalás