Hommage à Cziffra

Koncert, online filmvetítés és online kiállítás

Dátum:  június 7. - június 8.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000 Brüsszel
null

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos Emlékév keretei között ünnepli. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az Emlékév a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország brüsszeli Nagykövetsége, és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. 

 

A Cziffra György Emlékév és a brüsszeli Liszt Intézet közös rendezvényei:

null

BALÁZS JÁNOS KOSSUTH-DÍJAS ZONGORAMŰVÉSZ KONCERTJE

Közreműködik: Kádár Viktória

A brüsszeli Liszt Intézet és a Cziffra György Emlékév közös koncertje, a "Hommage à Cziffra" nemcsak egy zongoravirtuóz zenei hagyatéka, hanem a tehetségtámogatás iránti elkötelezettségnek is hódol. Ezúttal a mester és tanítványa lép színpadra, egyedülálló párost alkotva. Kádár Viktória 13 évével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Fiatal Tehetségek Iskolájának növendéke. Művészi egyénisége szólistaként és kamarapartnerként is tiszteletet követel Kossuth-díjas tanára mellett. Együtt játsszák Schubert népszerű négykezes darabját és Balázs János Rákóczi-induló átiratát. Kádár Viktória virtuozitása, érzékenysége és játékossága Balázs János saját műsorában is megmutatkozik, mestere kezében pedig a romantika és Cziffra hagyatékának ethosza szárnyal tovább, hiszen Puccini, Liszt és Strauss dallamainak saját átdolgozásait adja elő.

MŰSOR
Schubert: Katonainduló négykezes ( Balázs János, Kádár Viktória)
Liszt: Valse-Impromptu
Chopin: f-moll noktürn op. 55/1
Debussy: Golliwog’s cakewalk (Viktória Kádár)
Liszt-Balázs: Rákóczi-induló (Balázs János, Kádár Viktória)
Puccini-Balázs: Lauretta áriája
Ponce-Balázs: Estrellita
Liszt-Balázs: 6. magyar rapszódia
Strauss-Cziffra-Balázs: Reminiszcencia parafrázis (Balázs János)

REGISZTRÁCIÓ

Balázs János
A Cziffra Emlékév művészeti vezetője
Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész

Kádár Viktória, zongorista
Zalaegerszegen született 2009-ben. Zenei tanulmányait a hévízi Illyés Gyula művészeti iskolában kezdte, majd Keszthelyen a Festetics György Zeneiskolában folytatta. Első koncertjét mindössze 7 évesen Hévízen adta, mely meghatározó volt további zenei tanulmányaira. 6 éves korától hazai- és nemzetközi zongoraversenyeken méretteti meg magát. Tehetségére 8 éves korában figyelt fel Hornyánszkyné Becht Erika zenepedagógus, aki azóta is csiszolja zenei tudását. Első nemzetközi sikere 8 évesen a horvátországi Memorijal Jurica Murai International Piano Competition-on volt, azóta több nemzetközi zongoraverseny első helyezettje és abszolút díjasa. 2019-ben Danubia Talents International Piano Competition valamint az EPTA International Piano Competition abszolút díjasa. Hazai sikerei egyik állomása a nyíregyházi Országos Zongoraverseny, melyet 10 évesen a verseny legtöbb pontszámával és Veroszta Magda különdíjjal nyert meg. 2021-ben Lengyel Fesztiválon nyújtott kiemelkedő szerepléséért a Lengyel Köztársaság budapesti konzuljától különdíjat kapott. 2021-es évben szerepelt a Virtuózok V4+ Nemzetközi Tehetségkutató Versenyen, melyben a TOP4 között képviselte Magyarországot. 2021-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe, ahol jelenleg folytatja zenei tanulmányait. Tanárai: Balázs János és Eckhardt Gábor.

„ÁRNYÉKBÓL A FÉNYBE” – ONLINE KIÁLLÍTÁS CZIFFRA GYÖRGY ÉLETÉRŐL

A kiállítás itt érhető el.

2022. június 1-30. 

Ha Isten szereti egy teremtményét, megmutatja neki a legnagyobb boldogságot és a legnagyobb nyomorúságot – vallja Thornton Wilder A teremtés nyolcadik napja című regényében. A világhírű magyar zongoravirtuóz, Cziffra György (1921–1994) életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt akadt. Ezt a regénybe illő pályát tárja elénk a művészt ünneplő centenáriumi eseménysorozat keretében.
A cigányzenész családból származó fiatalembert Dohnányi Ernő segíti bejutni – nyolcévesen! – a Zeneakadémiára, ahol rajta kívül Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre tanítja. Besorozzák, harcol a II. világháborúban, szovjet fogságba esik, megszökik, hazatér, hogy 1945 után a pesti éjszaka bárjaiban zongorázzon megélhetéséért. 1950-ben megpróbál külföldre menekülni, de elfogják, és feleségével együtt bebörtönözik. Csak 1956-ban emigrálhat Nyugatra, hogy Franciaországban új életet kezdve végre elindulhasson a megérdemelt világhír felé. A balsors azonban még az ünnepelt világsztár életébe is beleszól, mikor karmester fia, ifj. Cziffra György harminckilenc évesen, 1981-ben egy lakástűzben életét veszti.
A kiállítása bemutatja a művész életútját, a pályakép fejezeteihez társítva az újsághíreket, kritikákat – az objektív tényekhez az értékelések szubjektív kommentárjait. Anekdotákat olvashatunk Cziffra rajongójáról, Puskás Ferencről, aki lokálból lokálba követte a művészt a pesti éjszakában, hogy hallhassa játékát, és a költő Határ Győzőtől, aki Cziffra híres rabkoncertjére emlékezik. Az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és Eötvös Péter Cziffra Psodiája.
Kurátor: Kiss Eszter Veronika

“A VIRTUÓZ” FILMVETÍTÉS – ONLINE

Az angyalföldi nyomornegyedből a füstös pesti bárokig, majd Párizs patinás koncerttermeiig: Cziffra György tragédiában és örömben bővelkedő életéről szól a 2016-os A Virtuóz című magyar dokumentumfilm.

rendező: Kékesi Attila
producer: Havas Miklós
gyártó: Habana Media Kft.

A film regisztráció után a megküldött jelszóval lesz elérhető június 7. 21 óra és június 8. 20 óra között.

REGISZTRÁCIÓ