Bartók koncert

Klasszikus zenei koncert Ábrahám Bence és Tim Breckpot előpadásában

Dátum:  szeptember 26.
Időpont: 17:00
Helyszín:  Liszt Intézet Brüsszel
Treurenberg 10, 1000
null

Klasszikus koncert
Ábrahám Bence, a Flandriai Szimfonikus Zenekar első hegedűse
&
Tim Breckpot, hegedűművész, hegedű- és kamarazenetanár a Blankenberge és Ypres Akadémián

Program:
Szólószonát hegedűre (1944)
44 hegedűduó (1931)

Ábrahám Bence

Kiskunhalason született 1979-ben. Hegedűtanulmányait Csóti Györgynénél kezdte hét éves korában a kiskunhalasi zeneiskolában, majd tíz évesen a Szegedi Konzervatóriumban folytatta Dobos Márta tanítványaként. 2002-ben diplomázott Szecsődi Ferencnél, majd 2004-ben a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerzett másoddiplomát Sebestyén Katalin és Marc Kowalski tanítványaként, kitűnő minősítéssel.

Egyetemi tanulmányai alatt részt vett Ruha István, Halász Ferenc, Fenyves Lóránt, Michael Frischenschlager, Komlós Péter, Zsigmond Dénes és Schiffer Ervin mesterkurzusain. Több magyarországi versenyen is helyezett volt: 1992-ben harmadik helyezést ért el a Koncz János hegedűversenyen, 1995-ben ugyanitt a zsűri különdíját kapta, majd 1998-ban a Zathureczky Ede tiszteletére rendezett hegedűversenyen ért el harmadik helyezést. Kamarazenészként koncerteket adott Magyarországon, Szerbiában, Svájcban, Németországban, Angliában, Hollandiában, Dániában és Belgiumban. A 2005-2006-os szezonban a brüsszeli Kryptos Quartet tagja volt. 2010 óta játszik a Michael Sanderling által vezényelt Frankfurti Kamarazenekarban. 2006 októbere óta Flandria Szimfonikus Zenekarának első hegedűseként dolgozik.

 

Tim Breckpot
Brugge-ben született 1978-ban. Hegedűn tanult az Antwerpeni Királyi Konzervatóriumban Guido De Neve hegedűművésznél. Ott kitüntetéssel megszerezte a „Master of Music” fokozatot. 2003-ban, Michael Bezverhny kétéves kurzusa után magna cum laude diplomát szerzett a Genti Királyi Konzervatóriumban. Több mesterkurzuson is részt vett olyan nagyszerű hegedűművészekkel, mint I. Arditti, P. Cropper, M. Lubotsky és J.J. Kantarov.
Tim Breckpot nagyon aktív hegedűművész különböző kamara- és szimfonikus zenekarokban, megemlíthető a Prima la Musica, Orlandus Ensemble, Casco Phil, Arco Baleno, Kamarazenekar stb. Néhány éve a Flandriai Szimfonikus Zenekar állandó hegedűse. Ráadásul rendszeresen hallható előadásokon és kamarazenei koncerteken különböző felállásokban.

Számos műfajjal megismerkedett. A nagy szimfonikus művek mellett felfedezte a vonósnégyes és zongoratrió klasszikus és romantikus kamarazenei repertoárjának jelentős részét. Az Orlandus Ensemble koncertmestereként mélyen belemerült a barokk zene világába, a barokk kor nagy mestereinek kompozícióiból számos koncert szerepel a műsorban. A Duo Gitolino-ban minden lehetőséget feltárt a hegedű és gitár repertoárjában, amely A. Corellitől N. Paganiniig egészen olyan modernebb zeneszerzőkig terjed, mint J. Ibert és A. Piazzolla.
2015 elején az Amici della Musica vonósnégyes második hegedűsének megüresedett helyét foglalta el, ahol ismét rátalált a vonósnégyes iránti régóta tartó szerelmére.
E mozgalmas programja mellett igyekszik átadni a zene iránti lelkesedését tanítványainak a Blankenberge és Ypres Akadémián, ahol hegedű- és kamarazenét tanít.