Bartók Impressions crossover koncert

Dátum:  december 12.
Helyszín:  Balassi Intézet
1000 Brüsszel, Treurenberg 10.
null

2018. december 12. 19.00
Balassi Intézet

Bartók Impressions - Szandai Mátyás, Mathias Lévy, Lukács Miklós

Bartók Béla (1881-1945) zenéje kortárs zene, nekünk kortársunk. Ezt állítja ez a három fiatalember, akik korábban külön-külön bizonyították, hogy totális és univerzális zenészek. Sem határoktól, sem ismeretlen területektől nem ijednek meg, ha inspirációjuk, belső késztetésük éppen arra vezeti őket...

Bartók Impressions nevű, Szandai Mátyás nagybőgős, Lukács Miklós cimbalmos és Mathias Levy hegedűs alkotta magyar-francia trió koncertje. A projekt Bartók zenéjét jazz improvizatív átiratokkal egészen egyedi látásmóddal igyekszik közvetíteni a jazz és a komolyzene kedvelőinek. A projekt a magyar bőgős Szandai Mátyás és a francia hegedűművész Mathias Lévy közti zenei ismeretségből fejlődött ki. Szandai 2012-től lett tagja a Mathias Lévy Quartetnek, s valamikor 2015 táján fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy egy Bartók Bélának szentelt projektet hozzanak létre. Nem kellett sok rábeszélés, hogy harmadikként az egyedülálló magyar cimbalmost, Lukács Miklóst nyerjék meg, aki korábban hosszú időn át zenélt közösen Szandaival, többek között a hazai jazz meghatározó együttesében, a Dresch Quartetben. 2016 januárjában a Budapest Music Center rezidens művészeiként készültek fel a projektre, majd egy évre rá a BMC koncerttermében vették fel annak anyagát s azt a felvételt követően hatalmas sikerű koncerten mutatták be az Opusban.

„A három muzsikus, amikor már a trió összeállt, bár az egyikük francia, a másikuk franciaországi magyar, a harmadik magyar, az első közös hangtól kezdve ugyanazt a nyelvet beszélték. Fantasztikus élményben volt részük, amennyiben egy 72 évvel azelőtt elhunyt magyar zeneszerző szavaiból rakták össze saját, teljesen mai mondataikat. Szandai úgy látja, hogy ők hárman 21. századi népzenészek, vagy éppenséggel népzenészek, akik a 21. század zenéjét játsszák. (...) Szandai hosszú évekig volt Dresch hatalmas energiákat megmozgató kvartettjének bőgőse, emlékezetes lemezek és koncertek alkotó résztvevője. Mióta nyolc éve Párizsba költözött, a jazz- és improvizációs együttesek egész sora hívta meg, a szintén ott élő Archie Shepp például saját kvartettejébe bőgősnek.

Matthias Lévy ... hegedűjének néha akkora testes hangja van, mint egy brácsának, máskor meg bátran bele mer állni egy-egy vibrátóba – olyankor is, amikor esetleg magyar hegedűsök a bartóki puritanizmust tartanák inkább szem előtt, talán visszafognák magukat. ... klasszikus képzésnek és elmélyültségének, briliáns technikájának köszönhetően Lévy ritmizálása magyar nyelvtudás nélkül is tökéletes, a bartóki alapon kialakított kortárs nyelven a legmagasabb szinten szólal meg. Lévy úgy látja, hogy neki, mint gyakorló improvizatív muzsikusnak Bartók nélkülözhetetlen forrás. Hidat képez az iskolázott és az autentikus hagyomány között, amelyhez népdalgyűjtő tudott teljes közelségbe kerülni. Lévy szándéka szerint ezzel a trióval olyan teremtő folyamatban vesz részt, amely erőteljes, a rendkívüli szférájába emelkedő zenét tudnak létrehozni.

Lukács Miklós az utóbbi két évtized során folyamatosan, mindig újra és újra elkápráztatja hallgatóit. Egyrészt a karmester és zeneszerző Eötvös Péter fontos szólistája, másrészt a már említett Dresch Quartet alapembere, nemrég Charles Lloyd zenekarának tagja. Szandai is szerepelt első saját zenekarában, a kvintettben, szerzőként is jelentős életműve van, de utánozhatatlan, hogy Lukács a cimbalmon hány jazz- és etno-zenekarban gazdagította a hangzást szellemes akkordjaival, briliáns átkötéseivel, abszolút nagyvonalú kíséretével és minden szépséget felvonultatni képes szólisztikus improvizációval.

Micsoda titkok tudója volt Bartók, hogy halála után negyven évvel születettek merítsenek belőle, mint kiapadhatatlan kútból? Valóságos érzelmi gátszakadás zajlott le sok improvizatív alkotó lelkében, amikor számot vetett ezzel a mélységesen mély forrással most, hogy erre lehetőséget adhatott a szerzői jogok felszabadulása. Óriási felelősség ez, figyelmeztet Szandai, és ebben osztozik vele Lukács, aki Szandaihoz hasonlóan a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett klasszikus diplomát: számára Bartók feltétlen tisztelete axióma.” írja Zipernovszky Kornél a lemez kísérőfüzetében. Forrás : Budapest Music Center

Előadók:

  • Szandai Mátyás - nagybőgő
  • Mathias Lévy - hegedű
  • Lukács Miklós - cimbalom

REGISZTRÁCIÓ: ITT!

Nemzeti Kulturális Alap