Lucien Hervé: Fény - Kép

Dátum:  november 3. - december 3.
Időpont: 15:00
Helyszín:  Liszt Intézet Pozsony
Stefánia út (Štefánikova) 1.

A pozsonyi Közép-európai Fotográfusok Háza (SEDF) és a Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ Pozsony szeretettel vár minden érdeklődőt november 3-án 16:00 órakor Lucien Hervé fotókiállításának megnyitójára a 31. pozsonyi Nemzetközi Fotóhónap keretében.

Meghívó

Meghívó

A világhírű magyar származású fotográfus (szül. Elkán László) az illegalitásban kapta a Hervé nevet. Bár 1928 óta élt külföldön, csak az 1949-es év hozta meg számára a várva várt sikert. Ekkor készítette el azt a 650 felvételt Marseille-ben a Le Corbusier tervezte Unité d'Habitationról, amelynek láttán a világhírű építész ezt írta neki: "Önben egy építész lelke lakik". Lucien Hervé elsősorban építészeti fotóival vált ismertté, de humán tárgyú és absztrakt fényképeiből is több kiállítást rendezett Franciaországban és másutt. Írásai és albumai megjelentek magyar, francia, továbbá számos idegen nyelven. Munkáit megtalálhatjuk a legnagyobb francia, magyar és nemzetközi közgyűjteményekben.

Ahogy Erdész László, a kiállítás kurátora fogalmaz, Lucien Hervé a fotóművészet meghatározó alakja volt. “Az építészet elemei a fény és az árnyék, a falak és a tér” – írta Le Corbusier, a modern építészet egyik nagy egyénisége 1923-ban, akinek kiindulópontja közös volt Hervéével. E közös gondolati háttérnek köszönhetően az évtizedek alatt közös alkotási lehetőségeik is kiteljesedtek. Ugyanakkor Hervé fotói nemcsak dokumentálják a fantasztikus épületeket, hanem olyan művészi alkotások, amelyek látásmódja révén önálló alkotásokká is teszi azokat. A fotók nem csupán dokumentumok, hanem új nézőpontból világítanak rá a kor építészetére. Az elvek attól keltek életre a fényképezőgépe előtt, hogy Ő is azonosult azokkal – igaznak tartva azokat. Divat témájú fotóiban hasonló elvek érvényesülnek. Előtérbe kerül a fény és az árnyék, nemcsak a ruha hanem annak viselője is érvényre jut. Erről szól a kiállítás.