Kiállítás

Az ecsettől a kameráig
Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei
a debreceni Antal-Lusztig-gyűjteményből

null

Az ecsettől a kameráig... című kiállítás a CHB egyik legkedveltebb programja volt 2019-ben. Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei, – kiegészítve kortárs művészek aktuális reflexióival – immár a virtuális térben is elérhetők és több formában is megtekinthetők a hét bármely napján, a nap bármely órájában.

3D installáció: A Smart Dimension együttműködésével létrehozott, izgalmas 3D-s modell lehetővé teszi a teljes kiállítótér virtuális bejárását. Megtekinthető a kiállítás és az installáció látványterve valós kiállított helyükön, az eredeti térben láthatók a műalkotások és a róluk szóló információk, továbbá a tárlaton bemutatott rövidfilmek. A lebilincselő, egyénileg felépíthető online séta itt indul.

Fotódokumentáció: A Balkon Kortárs Művészeti Folyóirathoz kötődő balkon.art portál fantasztikus fotós dokumentációja, mely kiemelt figyelmet szentelt az aktuális reflexióknak, kiváló kiegészítése a tárlatról készült 3D-s modellnek. A német nyelvű publikációt Eln Ferenc tipográfus fényképezte és szerkesztette.

Megnyitó beszéd: Nagy örömünkre szolgált, hogy Daniel Hug, a kölni Art Fair igazgatója elvállalta a kiállítás megnyitóját. Hug, aki egyben a New York-i Moholy-Nagy Alapítvány vezetője is, családi szálakkal is kapcsolódik a projekthez: édesanyja ugyanis Moholy-Nagy Hattula, Moholy-Nagy László legidősebb lánya. Háromperces bevezetőjét, melyben többek között nagyapja Berlinhez fűződő különleges kapcsolatáról is mesél, itt lehet meghallgatni.

Katalógus: Nem jutott hozzá a katalógushoz? Sebaj: itt elérhető a kiállítást kísérő német nyelvű kiadvány, benne T. Nagy Katalin kurátor tanulmányával és valamennyi kiállított műalkotás leírásával.

Finisszázs: 1927. október 12-én Dessau városában, a Bauhaus Baráti Körének adott koncertet Bartók Béla saját és Kodály Zoltán műveiből. Kiállításunk záróeseményén Gonda Katalin, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ifjú zongoraművésze játszott darabokat az 1927-es koncert műsorából. A koncertről készült felvétel itt elérhető.

Az ecsettől a kameráig. Moholy-Nagy László és magyar kortársainak művei című, a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből válogatott kiállítás a debreceni Déri Múzeum együttműködésével és Debrecen városának támogatásával valósult meg. Kurátor: Nagy T. Katalin

A Collegium Hungaricum Berlinben 2019. szeptember 13-tól október 18-ig bemutatott tárlatot mai kortárs művészek alkotásai egészítették ki Moholy-Nagy reflexiók címen.