Cziffra 100

Cziffra György (1921 – 1994) világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén. Tiszteletére 2021 februárja és 2022 májusa között különleges online és offline programok sorozatát kínálja a Cziffra100 emlékév. Koncertek, ősbemutatók, kiállítások, beszélgetések és díjátadók követik egymást nap mint nap, valós és virtuális térben egyaránt. A streamelt közvetítések külön is megtekinthetők itt.

Fotó: Kresz Albert / Cziffra100

Fotó: Kresz Albert / Cziffra100

„Üstökös a világ zenei életében“

Cziffra György egy szegény cigányzenész család második gyermekeként született Budapesten. Nővére zongoráján gyakorolva hamar megmutatkozott zenei tehetsége, első inspirációit egy vándorcirkusz kalandjaiból merítette. A nyolcéves csodagyereket legfiatalabbként vették fel a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára.

A második világháború keleti frontja, majd a gulágon töltött évek után 1950-ben sikertelenül próbált disszidálni a sztálinista Magyarországról. Kényszermunkatáborba zárták, majd három év után szabadult és folytathatta tanulmányait a Zeneakadémián. Itt játszotta 1956. október 22-én, a forradalom előestéjén Bartók második zongoraversenyét. Családjával együtt rövidesen Bécsbe menekült, pár nappal később pedig már a Musikverein Brahms-termében ünnepelték a virtuóz zongorajátékát.

Cziffra végül Franciaországban telepedett le, a briliáns játékáért hálás párizsi közönség egyenesen Liszt Ferenc reinkarnációjaként méltatta. A sikert sikerre halmozó művész a világ olyan neves koncerttermeiben lépett fel, mint a londoni Royal Albert Hall vagy a New York-i Carnegie Hall.

1968-ban személyesen Charles de Gaulle francia államfőtől kapta meg a francia állampolgárságot. 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.

Ajánlónk


Cziffra György: Liszt Ferenc “Grand Galop Chromatique
1963. szeptember 25., ORTF – Office de Radiodiffusion Télévision Française, Párizs

A virtuozitás
Mácsai János cikke Cziffra György zenei tehetségéről

Cziffra György
László Ferenc tanulmánya a művész kalandregénybe illő életéről

Magyarország a 2021 februárja és 2022 májusa közötti időszakot kulturális emlékévvé nyilvánította Cziffra100 néven. Az UNESCO nemzetközi szervezete az emlékévet szintén felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé.

null