A Lipcsei Könyvvásár díja

Tankó Timea az öt legjobb műfordító között! Szentkuthy Miklós Széljegyzetek Casanovához című kötetének Apropos Casanova című német fordításával jelölték a 2021-es Lipcsei Könyvvásár fordítói díjára.

Fotó: Antal Barbara © CHB

Fotó: Antal Barbara © CHB

A 2021-es Lipcsei Könyvvásár Díjának jelöltjei között van Tankó Timea műfordító Szentkuthy Miklós Széljegyzetek Casanovához című kötetének német fordításával.

A Die Andere Bibliothek kiadónál megjelent kötet, mely a terjedelmes Szentkuthy-életmű nyitányának tekinthető, 2020-ban látott napvilágot Tankó Timea zseniális fordításában.

A zsűri indoklása szerint „Szentkuthy szenvedélytől szikrázó, elégikusan izzó Casanova-fantáziái sziporkáznak a szellemességtől. Tankó Timea a vitalitás és a zeneiség eme csodáját olyan élénken és dallamosan ültette át a német nyelvbe, mely az olvasót szüntelenül magával ragadja, hol pedig egyenesen leveszi a lábáról.“

A számos recenzióban dicsért német nyelvű kiadás első bemutatójára a CHB-ben került sor a fordítók nemzetközi napja alkalmából 2020. október 1-jén. A Weltlesebühnével közösen szervezett beszélgetést Eva Profousová műfordító moderálta.

Az 1978-ban Lipcsében született Tankó Timea Magyarországon és Németországban nőtt fel. Kultúratudományt és fordítást (francia, spanyol) tanult a Lipcsei Egyetemen. Dragomán György, Szerb Antal és Kemény István műveinek német fordítása mellett Esther Kinsky német írónő szövegeit magyarra is fordította. Tankó Timeát 2019-ben is jelölték a Lipcsei Könyvvásár fordítói díjára, akkor Dragomán György Oroszlánkórus (Löwenchor) című novelláskötetének német fordításáért. 2020-ban elnyerte a Német Műfordítói Alap kiválósági ösztöndíját.

„Az embernek szinte kedve támad, hogy megtévesszék és elrabolják, ezáltal olyan tájakra elkerülve, ahová különben soha nem jutott volna el … ritka az olyan könyv, mely ekkora élvezetet nyújt az olvasónak.“ - fogalmaz Jörg Plath Szentkuthy Miklós Tankó Timea fordításában megjelent regényéről. 

Recenziók német nyelven:

ORF: https://oe1.orf.at/artikel/678887/Apropos-Casanova-von-Miklos-Szentkuthy (2020.12.29.)

DEUTSCHLANDFUNK: https://www.deutschlandfunkkultur.de/miklos-szentkuthy-apropos-casanova-das-brevier-des-heiligen.1270.de.html?dram:article_id=490406 (2021.01.08.)

NZZ: https://www.nzz.ch/feuilleton/als-waers-ein-stueck-von-borges-miklos-szentkuthy-war-ein-pyromane-frecher-ideen-und-frischer-formen-ld.1592420 (2021.02.21.)