CHB Art Lounge | Sötétségre várva

Dátum:  május 28. - május 29.
Időpont: 11:00
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin

Május utolsó hétvégéjén kurátori tárlatvezetéssel és frissítőkkel várja a látogatókat a CHB Art Lounge.

Kurátori tárlatvezetés: 2022. május 28., 15:00 

A Collegium Hungaricum Berlin és a Selected Artists közös kiállításán tíz európai művész szemszögéből kísérhetjük figyelemmel a melankólia kifejeződését a kortárs képzőművészetben.

A kiállított munkák között találjuk Szűcs Attila Preparing for Darkness című festményét, valamint Magyar Ádám Blown. There is no Revolution című videóművét, továbbá Bota Ádám, Nemes Anna és Herman Levente festményeit.

A Sötétségre várva cím mind a melankólia fogalmát, mind az aktuális világállapotot igyekszik metaforikus formában megragadni. Bármennyire is különbözőnek tűnnek első pillantásra az egyes művek, a kiállítás egészén átívelő atmoszféra egységes kortárs művészeti irányzattá kovácsolja a résztvevő alkotók művészi munkásságát.

Radu Belcin: The Unknown, olaj, vászon, 2021

Radu Belcin: The Unknown, olaj, vászon, 2021

“Úgy gondolom, épp itt az ideje, hogy különbséget tegyünk“, írja Uwe Goldenstein. „Értem ez alatt a különbségtételt a mai kor képalkotási módszerétől, amely megrekedni tűnik az örök posztmodern bizonytalanságában, és a festői készséget mellőzve látszólag nem tud másra relektálni, csak önmagára.“ (…)

„A kortárs festőművészet olyan művészeti alkotásokat állít előtérbe, amelyek a technikailag kiforrott festői eljárások és az intellektuális elemző attitűd helyett kizárólag saját magukkal foglalkoznak, és így tökéletesen elszakadnak a való világtól. A Sötétségre várva koncepció révén egy alternatív művészeti attitűdöt szeretnék megmutatni. A kiválasztott festők egy olyan generációt képviselnek, amelyet a művészi technikák bravúros és átgondolt kezelése jellemez. A művészettörténet alapos ismerete kiemelkedő festői képességgel párosul náluk, ami valódi párbeszédet tesz lehetővé a múlt képi világával és annak érzelmi töltetével. A kiállított műveket összeköti a melankólia újjáélesztésének igénye, amely ezt a szinte misztikus élményt helyezi a befogadás előterébe.“

Kiállító művészek: Teodora Axente (RO), Radu Belcin (RO), Adam Bota (H, AT), Simone Haack (D), Herman Levente (H), Magyar Ádám (H), Nemes Anna (H), Daniel Pitín (CZ), Nicola Samorì (I), Szűcs Attila (H)

Kurátor: Uwe goldenstein

A Collegium Hungaricum Berlin és a Selected Artists közös kiállítása

A projekt alapjául a Preparing for Darkness. A New Movement in Contemporary Painting (Szerk. Uwe Goldenstein, Selected Artists Edition, Dez. 2020) című publikáció szolgált.

A művek kölcsönadói: Selected Artists, Magángyűjtemények, Várfok Galéria