Meghatározó női életpályák: Nők a tudományban. Lise Meitner fizikusnő

Simona Cerrato angol nyelvű előadása (SISSA medialab Triest)

Dátum:  február 3.
Időpont: 18:00
Helyszín:  Online
Zoom

A EUNIC Berlin SCIENCE CAFÉ című beszélgetéssorozatában minden alkalommal két, Berlinben működő európai kulturális intézet szervez tudományos témájú előadást. Az eseménysorozatot a közismert TED-előadások ihlették.

Az idei első SCIENCE CAFÉ-ban Simona Cerrato fizikusnő és tudománykommunikációs szakértő a kutatóéveinek nagy részét Berlinben töltő Lise Meitner (1878-1968) osztrák fizikusnő munkásságáról tart előadást. Meitner a tudománytörténetből méltatlanul kihagyott nők szempontjából szimbolikus jelentőséggel bír.

Lise Meitner

Lise Meitner

Ma már világszerte egyre több nő választ kutatói karriert. Ennek ellenére még mindig a nők tudományban és technológiában betöltött szerepéről vitázunk és kétségtelen, hogy a sikeres karrier érdekében egy nőnek még mindig túl sok akadállyal kell megküzdenie. Az egyik akadály azon modellek és példák hiánya, amelyek referenciaként szolgálhatnának és a női jelenlét normalitását éreztethetnék, holott mindig is akadtak sikeres nők a tudomány, technológia, orvostudomány területén és egyéb tudományos ágazatokban. Éppen ezért fontos, hogy megismerjük ezeknek a sikeres nőknek a történetét.

Simona Cerrato kozmikus fizika területére specializálódott fizikus és mesterdiplomás tudománykommunikációs szakember. Cerrato 1989 óta foglalkozik tudománykommunikációval és dolgozik egy tudósokból, kutatóközpontokból, egyetemekből és kommunikátorokból álló kiterjedt nemzetközi hálózat kiépítésén. 2005 óta a Sissa Medialab munkatársa. Eddig nyolc kötete jelent meg és munkásságáért több díjjal is kitüntették.

Simona Cerrato

Simona Cerrato

A rendezvény a Collegium Hungaricum Berlin és a berlini Olasz Kulturális Intézet közos szervezésében, a EUNIC Berlin SCIENCE CAFÉ című beszélgetéssorozatának keretében valósul meg.