Kultusz és valóság

Felkerült az internetre a Magyar Tudományos Akadémia Goethe-gyűjteménye

Dátum:  január 21. - február 22.
Időpont: 23:00
Helyszín:  online
https://elischer-goethe.mtak.hu/

Kultusz és valóság

Felkerült az internetre a Magyar Tudományos Akadémia Goethe-gyűjteménye

null

1895-ben került a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tulajdonába Elischer Boldizsár pesti ügyvéd egyedülálló Goethe-gyűjteménye. Az akadémia palotájában berendezett Goethe-szobának 1945-ig több tízezer látogatója volt szerte a világból, aztán évtizedekre megfeledkeztek a létezéséről.

A páratlan kincs mostantól újra megismerhető: az MTA Könyvtára és a Magyar Goethe Társaság tematikus honlapján immár tértől és időtől függetlenül szabadon böngészhető, és kezdőknek, haladóknak, profi Goethe-kutatóknak egyaránt izgalmas újdonságokkal szolgál. A gazdag vizuális anyag a szöveges kommentárokkal együtt eleven képet ad Goethe személyiségének és életművének lenyűgöző sokoldalúságáról, és számos érdekességgel szolgál a gyűjtőről és a gyűjtemény történetéről, a Werther-lázról, Goethe egyetlen fiáról vagy Schiller koponyájáról. A nagy felbontásban is megtekinthető tárgyak és kéziratok a Goethe-kultusz becses emlékei, ugyanakkor a tudományos kutatás számára is kínálnak izgalmas új témákat.

A Magyar Tudományos Akadémia történetének különleges fejezetét bemutató, magyar és német nyelven egyaránt hozzáférhető honlap az MTA Könyvtár és Információs Központ és a Magyar Goethe Társaság együttműködésében, a Collegium Hungaricum Berlin és a budapesti Goethe Intézet támogatásával valósult meg.

A gyűjtemény internetes elérhetősége: https://elischer-goethe.mtak.hu/