Karinthy 135

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei

Dátum:  június 25. - június 27.
Időpont: 07:00
Helyszín:  online
ingyenes regisztrációval
Fotó: Jardek Szabina

Fotó: Jardek Szabina

Születésének 135. évfordulóján egy életrajzi ihletésű online film-szín-játékkal emlékezünk Karinthy Frigyesre, a magyar irodalom sokoldalú csodagyerekére. Karinthy, akinek első regénye 15 éves korában jelent meg és akit főleg irodalmi karikatúrái kapcsán ismer a közönség, számos irodalmi műfajban alkotott, legnépszerűbb műve az Utazás a koponyám körül (1937), amelyben saját agydaganatának tüneteire és agyműtétének körülményeire reflektál.

Az évforduló alkalmából a budapesti Madách Színház A KÉT EGYETLEN – KARINTHY FRIGYES NAGY SZERELMEI c. film-szín-játéka 2022. június 25-én reggel 9 órától 48 órán át online lesz megtekinthető. A hozzáférés előzetes regisztrációhoz kötött, amelyre június 20-ig van lehetőség.

Karinthy Frigyes huszonöt éves, amikor kalandos körülmények között megszökteti nagy szerelmét, a három gyermekes Judik Etel színésznőt. A férj haragja elől fél évig bujkálnak Berlinben, majd nagyobb összeggel megbékítve a férjet, Budapesten házasságot kötnek. Az író a „bogárka, bogaram” becézéséből adja a Boga nevet imádott párjának, aki az első világháború után kitörő spanyolnátha-járvány áldozata lesz. Karinthy ezt jegyzi naplójába felesége halála után: „Úgy érzem, agyamban daganat képződött, amikor ő meghalt…” A gyászoló férfi csaknem két év múlva, egy telefonvicc meghívását komolyan véve ismerkedik meg az akkor még férjes asszonnyal, Böhm Aranka orvossal. A szenvedélyes, minden férfit meghódító Aranka már másfél évtizede színesíti érzelmi viharaival a házasság hétköznapjait, amikor Karinthyt, aki mindvégig olthatatlan szerelemmel gondol Bogára, 1936-ban valóban műteni kell. Az élet-halál között lebegő író egyszerre két nővel viaskodik, képzeletben Bogával, a valóságban Arankával…

A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című film-szín-játék a Madách SzínpadON c. projekt keretében valósult meg.