Ezüstmadár és a Biciklis

Mozi-koncert Kőrösi Csoma Sándor, a „magyar Humboldt“ emlékére

Dátum:  november 3.
Helyszín:  Collegium Hungaricum Berlin
Dorotheenstr. 12, 10117 Berlin

A koncert ingyen és kényelmesen megtekinthető akár otthonról is. Az online stream 19:30-tól ezen a linken elérhető angolul.

Ezüstmadár és a Biciklis
Mozi-koncert Kőrösi Csoma Sándor, a „magyar Humboldt“ emlékére

angol nyelvű előadás

Bejárta Közép-Ázsiát, Tibetet és Észak-Indiát. Ő írta az első tibeti nyelvtant és szótárt. És ő az első európai, akit Japánban bódhiszattvának, buddhista szentnek nyilvánítottak. Kőrösi Csoma Sándort a legnagyobb magyar utazóként és az európai tibetológia megalapítójaként tartjuk számon. Művei 2009-ben felkerültek az ENSZ Világ emlékezete listájára.

Ki volt ez a tudós, aki húsz nyelvet tanult meg élete során? A mindenre elszánt utazó, aki 200 évvel ezelőtt felkerekedett Ázsiába, hogy megtalálja a magyarok őseit?

Kéringer László, Gőz László, Szemző Tibor

Kéringer László, Gőz László, Szemző Tibor

Polifon portré

Szemző Tibor felkereste az eredeti helyszíneket, és hangokból, képekből és szavakból komponálta meg a legendás utazó és tudós multimédiás portréját. Az Ezüstmadár és a Biciklis egyszerre lesz látható és hallható Berlinben és Budapesten. A CHB közönsége élőközvetítésben élvezheti a budapesti BMC mozi-koncertjét.

Kéringer László (ének), Gőz László (fúvós hangszerek, élő elektronika) és Szemző Tibor (narráció) szuggesztív előadásban jelenítik meg a magyar utazó találkozását Tibet misztikus világával. A zenehangok és vetített képek egymásba úsznak és összeolvadnak, a zenét kísérő narratíva a csomai kozmosz nyelvi polifóniájából építkezik.

Az előadást a pécsi Apolló mozi és a debreceni MODEM is közvetíti.

A 2020. november 2-án életbe lépő legújabb berlini rendelkezésekkel összhangban a koncert az épületen kívülről, a CHB homlokzatán és online is látható. A streamelés részletei az oldal tetején olvashatók.

A projekt a Nemzeti Összetartozás Éve keretében valósul meg.

Fotó: Antal Barbara

Fotó: Antal Barbara