Virtuális kiállítással zárult a belgrádi Collegium Hungaricum űrkutatást népszerűsítő programja

Harmadik alkalommal szervezte meg a Collegium Hungaricum Belgrád a téli iskolai szünetre tervezett gyermek-foglalkozásokat. A decemberi eseménysort a pandémia miatt halasztani kellett és így februárra tolódott a program. 2021. február 6-án kezdődött „Az űr” témájú tudománynépszerűsítő foglalkozás-sorozat, ez alkalommal virtuálisan, amelynek témáját Farkas Bertalan űrutazásának 40. évfordulója adta.

A négy hétvégére szervezett foglalkozásra 365 fiatal jelentkezett (7-15 év), szombat-vasárnap 10-től 20 óráig a csoportokra osztott résztvevők a saját pedagógus-vezetőjükkel Viber kapcsolatban voltak: feladatokat kaptak és beszéltek meg. A foglalkozásokat minden alkalommal szerb és nemzetközi csillagászok, egyetemi tanárok és kutatók interaktív előadásaival kezdődtek, kivéve az utolsót (február 28.), amikor a résztvevők egy virtuális kiállítást szerveztek azokból a tárgyakból, amelyeket a program alatt készítettek, vagyis „a Marson találtak”.

A foglalkozásokat és az azokkal kapcsolatos feladatokat a „földi irányítóközpontból” pedagógusok vezették. Íme néhány téma: Az űr megfigyelése – teleszkóp. Szereljünk fel egy űrhajót. Az űrutasok öltözéke. Kertészkedés a világűrben. Hogyan jutunk el a Marsra?

Az előadások közül a résztvevők számára a legérdekesebb Josh Veitch-Michaelis kutató bejelentkezése volt Skype-on, aki a Déli-sarkon levő Ice Cube Neutrino megfigyelőállomásról létesített kapcsolatot a szerbiai fiatalokkal, beszámolt az onnan látható égboltról és a kérdésekre válaszolt.

A programokról a szerb közszolgálati televízió (RTS) rendszeresen hírt adott, valamit egy későbbi időpontban vetítendő filmet készített.

Az esemény a Collegium Hungaricum Belgrád és a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ (a szerb oktatási tárca háttérintézménye) együttműködésében valósult meg.