Rubik-nap Belgrádban


2021. október 12-én, a belgrádi Városi Könyvtár „Čika Jova Zmaj” Gyermekkönyvtárában tartottuk az „Ismerjék meg a Rubik kockát” elnevezésű, szerbiai programsorozat következő eseményét.

A diákok és a kísérő tanárok Belgrád különböző általános és középiskoláiból érkeztek az eseményre, akiket Violeta Đorđević, a gyermekkönyvtár vezetője köszöntött, majd a Collegium Hungaricum képviseletében Rafajlovics Hajnalka, kulturális attasé bevezetőjében a magyar feltaláló munkásságáról és a kocka sikeréről beszélt.
A Collegium Hungaricum szervezésében 2021-ben megvalósuló, szerbiai Rubik-kocka bemutatók meghívott vendége Aleksa Radovanović, a Rubik-kocka kirakásának szerb bajnoka, egyben a World Cube Association szervezet tagja volt, aki vállalta, hogy az intézettel együttműködve népszerűsíti a világhírű magyar logikai játékot. A belgrádi program a szerb bajnok Rubik kockáról szóló prezentációjával indult, majd levetítettük A kocka kihívása című, 1982-ben készült magyar filmet szerb felirattal, melyben Rubik Ernő beszél a találmányáról és ismerteti a kocka mechanizmusát.

A filmbemutatót követően a szerb bajnok kreatív foglalkozást tartott, a diákoknak lehetőségük nyílt a 3x3x3-as kocka kirakásának lépéseit megismerni, elsajátítani. A programot vetélkedő zárta, a közönség soraiból az önként jelentkezők időmérővel (timer) is kipróbálták tudásukat a Rubik kocka kirakásában, a részvételért pedig ajándékcsomag járt.