Kiállításmegnyitó: Egy 16. századi könyv digitalizálása


A belgrádi Gyógyszerészettörténeti Múzeum gyűjteményéből származó 16. századi, gótikus nyomtatású ritka és értékes könyv az Osztrák-Magyar Monarchia időszakában került Hódság (ma vajdasági) település egyik gyógyszertárába. A könyv eredetével kapcsolatos kutatásokat az Országos Széchenyi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának szakértői, míg a 768 oldal terjedelmű könyv digitalizálását a Belgrádi Egyetem Színművészeti Karának szakemberei végezték el.

A különösen értékes könyvet és a digitalizálási folyamatot bemutató filmet a Szerb Nemzeti Könyvtár aulájában 2021. november 4-től láthatja a közönség. Az elkészült digitalizált anyag a Nemzeti Kulturális Örökség Keresőjébe kerül feltöltésre, amely mindenki számára elérhető a Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumának honlapján.

A könyv digitalizálása a Külföldi magyar emlékek megőrzése elnevezésű projekt keretében, a Collegium Hungaricum és a Gyógyszerésztörténeti Múzeum együttműködésével, magyar hozzájárulással valósult meg.