"Az űr" - tudománynépszerűsítő foglalkozás

2021. február 6-7-én kezdődött „Az űr” témájú tudománynépszerűsítő foglalkozás-sorozat, amelynek témáját Farkas Bertalan űrutazásának 40. évfordulója adta. Az esemény a Collegium Hungaricum és a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ (a szerb oktatási tárca háttérintézménye) együttműködésében valósul meg.

A hétvégi foglalkozásokra 365 fiatal jelentkezett, szombat-vasárnap 10-től 20 óráig öt csoportra osztva a résztvevők a saját pedagógus-vezetőjükkel Viber kapcsolatban feladatokat kapnak és beszélnek meg. A foglalkozások felvezetése szerb csillagászok, egyetemi tanárok és kutatók interaktív előadásaival történik.

Előadások:

Február 6. - Darko Donevski, asztrofizikus (Dunlap Institute for Astronomy and Astrophysics)

Február 7. - Tijana Prodanović, asztrofizikus (Újvidéki Egyetem, Termésszettudományi Kar)

Témák: Hogyan kutatjuk az űrt? Farkas Bertalan és más űrhajósok. Szereljünk fel egy űrhajót.

--

Február 13. - Dragana Ilić (és két iskoláskorú gyermeke), asztrofizikus

Február 14. - Josh Veitch-Michaelis, kutató Skype-on bejelentkezett a Déli-sarkon levő Ice Cube Neutrino megfigyelő állomásról

Témák: Mit figyelhetünk meg az égbolton? Mit látunk a Déli-sarkról? Beszélgetés a súlytalanságról, űrsétákról, űrutasok öltözékéről, a teleszkóp használatáról.

--

Február 20. - Dušan Marčeta, asztrofizikus (Belgrádi Tudományegyetem, Matematikai Kar, kutatási területe a Marsra-utazás)

Febuár 21. - Ana Parabucki, asztrobiológus (Weizmann Institute of Science, Israel)

Témák: A Mars. Hogyan élhetünk a világűrben? Kertészkedés a világűrben. Hogyan jutunk el a Marsra?

--

2021. február 27-28-án a program befejeződik: 27-én lesz egy előadás, 28-án összefoglaló és virtuális kiállítás azokból a tárgyakból, amelyeket a résztvevők az űrben és a Marson „találtak”.