Száll a kakukk a fészre

Dátum:  április 26.
Időpont: 11:00
Helyszín:  Zoom
-
null

A Belgrádi Egyetem és az Újvidéki Egyetem magyar tanszékeinek online rendezvénye:

SZÁLL A KAKUKK A FÉSZRE

Balassi lájkol, Petőfi kommentel
Komoly játék az irodalommal...

Lackfi János képtelen képzeletének nyomába eredünk. Felfedezzük, milyen lehetett volna a Facebook Jézus idején, a honfoglalás vagy éppen a reformáció korában.
Idegenvezetőnk maga Lackfi János lesz, akivel többek között Száll a kakukk a fészre című 2020-ban megjelent könyvéről beszélgetünk.

Játssz velünk te is!

ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/81524946072?pwd=di9JbEdpZURJUzc4UmFyUUZYbFZBZz09
Meeting ID: 815 2494 6072
Passcode: 328757

Csatlakozni 12.50-től lehet.

A rendezvény a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért (VMK) programsorozat része.

"Honfoglaláskor a nagy kavarodásban elveszett Mackó nevű komondorunk, kezes jószág. Mindenkinek a kezét tépi le. Először. A becsületes megtalálónak kézből fizetünk." Nos, ez egy Facebook-bejegyzés a honfoglalás korából, épp csak példaképpen.

Lackfi János új könyvét nem kell túl komolyan venni: bolondozás ez, a képzelet képtelen játéka - milyen posztok születhettek volna, ha van Facebook Jézus idejében, vagy a reformáció korában, vagy a francia forradalom alatt...

De vannak a könyvben képzelt párbeszédek is, melyekben a magyar költészet jeles alakjai a zord és földhözragadt valósággal szembesülnek: Petőfi például a "Nemzeti dal" soraival biztatja egy honfitársát, aki ezt zaklatásnak veszi; Léda pedig egy kicsivel több aktivitást várni el Adytól a "Héjanász" borongós sorai helyett.

Lackfi János, mondhatni, tiszteletlenül bánik a történelem nagy alakjaival és a magyar irodalom zseniális alkotóival, de emögött a tiszteletlenség mögött mély szeretet, rengeteg ismeret és persze remek humorérzék bújik meg."

(Forrás: Libri)